کود کامل N.P.K

 

کودهای N.P.K  به صورت مایع، گاز و گرانول(پودر) وجود دارند که رایج ترین نوع ان پودر (Granular) است روش های زیادی برای تولید کود N.P.K  گرانولی وجود دارد . اجزای مختلف را میتوان به صورت جدا تولید و با فرمولاسیون های خاصی با یکدیگر ترکیب کرد تا نسبت های مورد نظر مواد مغذی را ایجاد کرد. کود شیمیایی ماکرو، تشکیل شده از ترکیب عناصر متفاوتی از ازت، پتاسیم،روی، فسفر، آهن، منیزیم و دیگر عناصر موردنیاز خاک که بسته به نوع نیاز کشاورزان در مناطق مختلف کشور و با فرمول های متفاوتی که درصدهای مختلف از عناصر نامبرد را دارا میباشد، برای هرچه پربار تر کردن فعالیت های کشاورزان عزیز قابل عرضه میباشد .برای مثال یکی از فرموله هایی که میتوان به صورت کلی در بخش های مختلف کشاورزی از آن استفاده کرد، فرمول آن محتوی 15 درصد نیتروژن(N) ، 8 درصد فسفر (P6O5) ، 15 درصد پتاسیم (K2O) و یک درصد روی میباشد.

 

نحوه مصرف

این کود برای تمام محصولات کشاورزی و باغی و زراعی مناسب بوده ، منتها لازم است قبل از کشت با استفاده از دستگاه عمیق کار و یا شخم، زیر خاک گردد، به عبارت دیگر مصرف این کود در مزارع، فقط برای قبل از کاشت و در باغها در فاصله  مطلوب از تنه درهتان به صورت چالکود، در عمق خاک مصرف میگردد. شایان ذکر است بهترین روش مصرف آن اختلاط با کودهای حیوانی و آلی میباشد.

 

تاریخچه مصرف کود کامل در ایران

کود شیمیایی ماکرو یکی از انواع ده ها گونه ای کود شیمیایی است که مصرف آن در ایران از سال 1387 شروع گردیده و از انجا که توانسته است، قابلیت مطلوب و تاثیر گذاری داشته باشد، مصرف آن به سرعت در میان کشاورزان عزیز، برخی از مناطق کشور، عمومیت پیدا کرد .

لازم به ذکر است، با یک بار مصرف این کود، عناصر اصلی و ماکروی مورد نیاز گیاه با نسبت های مناسب به همراه عنصر مهم روی و دیگر عناصر تکمیلی دراختیار گیاه قرار گرفته و از مصرف چند باره کودهای تک عنصری حاوی هریک از عناصر ماکرو جلوگیری میشود و نتیجه استفاده از این کود باعث افزایش راندمان تولید تا 30 % ، پس از استفاده از کود تک عنصری میشود و همچنین در هزینه های مربوط به عملیات زراعی که بخش از آن مربوط است به حمل و نقل کود و ماشین آلات و هزینه های کارگری و مواد دیگر صرفه جویی چشمگیری برای کشاورزان بعمل خواهد آمد.

 

سولفات روی

سولفات روی یک ماده معدنی است  و  به صورت کریستال های سفید رنگ  و ترکیبی از Zn و گوگرد می باشد.در اثر تجزیه این ماده، اکسیدهای گوگرد تولید می کند.. فرم نمک آن در بسیاری از مواقع به عنوان یک دارو یا مکمل غذایی Zn استفاده می شود. همچنین در کشاورزی از این ماده به عنوان کود استفاده می گردد. مهمترین کاربرد روی در کشاورزی، پزشکی، صنایع رنگرزی و تصفیه آب و فاضلاب می باشد.

نام های مترادف :روی سولفات ; زینک سولفات ; Zinc sulfate

مشخصات فنی

نام شیمیایی :سولفات روی | Zinc sulfate

فرمول شیمیایی :ZnSO4

جرم مولکولی : 161.47 g/mol

انحلال پذیری در آب : به طور کامل در آب حل میشود

شکل ظاهری : به صورت جامد و سفید رنگ

Zinc sulfate در اشکال مختلف و به صورت پودری ، قرص، گرانوله، کپسول و محلول برای مصارف گوناگون موجود می باشد.

 

کاربرد سولفات روی

  • کود سولفات روی (پودری- 34%)

بیش از نیمی از زمینهای زراعی در کشورمان دارای کمبود روی میباشند و این مسئله باعث کاهش 50 درصدی محصولات ­گردیده است.محصولاتی مانند غلات و درختان میوه (مرکبات، سیب، گلابی و هلو) به شدت تحت تاًثیر کمبود روی هستند

روی از طریق آوندهای چوبی از ریشه به شاخه و برگ‌ها منتقل می­‌شود. جابجایی روی از برگ‌های پیرتر به برگ‌های جوان‌تر در زمان نمو دانه نیز اتفاق می­افتد. در گیاهانی که دچار کمبود نیتروژن هستند، نشانه های کمبود روی بیشتر می‌باشد.

علائم کمبود این عنصر در گیاهان متفاوت می باشد اما یکی از رایج ترین علائم آن به وجود آمدن خط هایی در برگ ها می باشد که در طی دو تا سه هفته از جوانه زنی پدید می آید.

این کود به فرم ZnSO4.H2Oبرای گیاهانی مانند فلفل، بادمجان، لوبیا، گوجه، خیار و… به مقدار 1 الی 1.5 کیلوگرم به صورت خشک و یا محلول به خاک تزریق می گردد.

برای گیاهانی نظیر گندم، جو، پسته، سویا و…  به مقدار بیشتری از کود ZnSO4.H2O نیاز می باشد و 2 الی 2.5 کیلوگرم از آن را به صورت خشک و یا محلول به حاک اضافه می نمایند.

محلول­پاشی سولفات روی:

محلول­پاشی سولفات روی در درختان میوه به نسبت 3 تا 5 در هزار و در محصولات زراعی به نسبت 3 تا 4 در هزار انجام می­شود. اما توصیه می­شود از کود سولفات روی به روش خاکی، چالکود و کود آبیاری استفاده شود

  • کاربردهای دیگر

  • پزشکی
  • ساختن ترکیبات مختلف روی
  • در قلع کاری فلزات به روش الکترولیز
  • تولید ابریشم مصنوعی
  • صنایع کاغذ سازی
  • در رنگ ها و رنگدانه ها (پیگمنت ها) و محصولات مرتبط
  • تهیه منسوجات رنگرزی و چاپ بر روی پارچه های چیت و چلوار
  • تولید خوراک دام و طیور
  • به عنوان ضدعفونی کننده
  • برای تهیه خشک کننده ها
  • استفاده در تجهیزات آتش نشانی